Eerste Love Tomorrow Music & Arts School in Sekha (Nepal) feestelijk geopend door Lost Frequencies

Eerste Love Tomorrow Music & Arts School in Sekha (Nepal) feestelijk geopend door Lost Frequencies

Tomorrowland opent met de Love Tomorrow Foundation en in samenwerking met de Belgische vzw CUNINA een eerste muziekschool op het dak van de wereld

Nepal, woensdag 18 april 2018 -  Afgelopen maandag 16 april, opende in Sekha, een klein bergdorpje gelegen in het hart van de Nepalese Himalaya, de eerste Love Tomorrow Music & Arts School de deuren. Dit is meer dan een symbolische datum, want het is meteen ook de eerste officiële schooldag in Nepal, volgend op het Nepalese Nieuwjaar dat traditioneel gezien op 14 april wordt gevierd. De muziekschool is het resultaat van een unieke samenwerking tussen het festival Tomorrowland en zijn Love Tomorrow Foundation en de Belgische ngo CUNINA. De school werd feestelijk geopend door Sophie Vangheel, stichter-voorzitter en algemeen directeur [JD1] van CUNINA en Felix de Laet, aka DJ Lost Frequencies, die Tomorrowland en de ‘People of Tomorrow’ vertegenwoordigde. In de school, die volledig geïntegreerd is in de bestaande Cunina Boarding School, zullen meer dan 300 Cuninapetekinderen[JD2]  zich creatief kunnen uitleven en onderricht worden in muziek en dans. De school, met een even verrassend als origineel ontwerp, is ruim 400M² groot en biedt plaats aan vier ruime klaslokalen en een centraal overdekt atrium. De lessen worden gegeven door twee fulltime muziekleerkrachten en maken onderdeel uit van het verplichte lessenpakket van de kinderen en jongeren. Zij zullen er muziek leren maken op gitaar, fluit en keyboard, maar ook op zeer traditionele Nepalese muziekinstrumenten als de Sarangi (snaarinstrument) en Madal (trommel). Met de bouw van deze school wil de Love Tomorrow Foundation kinderen en jongeren de kans geven om zich creatief uit te drukken. Love Tomorrow en Cunina [JD3] zijn er van overtuigd dat kwalitatief onderwijs de sleutel is naar een betere toekomst, maar dat dit zich niet mag beperken tot het leren lezen en schrijven. Het zich creatief kunnen uitdrukken in muziek en dans, maakt wezenlijk onderdeel uit van de persoonlijke vorming en ontwikkeling van een kind en een jongere. De bouw van deze eerste Love Tomorrow Music & Arts School is nog maar een eerste stap voor de Foundation dat de ambitie heeft om de komende jaren meer van deze muziek – en kunstscholen te openen op verschillende continenten en dat voor kinderen en jongeren die er het meeste nood aan hebben. 

100% gefinancierd door de ‘People of Tomorrow
De bouw van deze eerste Love Tomorrow Music & Arts School is voor 100% gefinancierd door de bezoekers van Tomorrowland. Deze konden de laatste twee edities van het festival op verschillende manieren hun bijdrage leveren. Zo kun je, bij de ‘activatie’ van het polsbandje en het toevoegen van ‘Pearls’ aan deze ( via het cashless betalingssysteem) er vrijblijvend voor kiezen om 2 Pearls te schenken aan de Foundation en dus de bouw van de school. Dit heeft een waarde van 1 drankje (bier of soft). Ook tijdens het festival kan je vrijblijvend Pearls schenken. Voor elke Tomorrowland vlag die in de shops op het festival en via de webshop verkocht wordt gaat er een bijdrage van €5,- naar de Foundation. Dit is meteen ook de manier waarop ook niet-bezoekers van het festival hun bijdrage kunnen leveren.  Wie dan weer via een partner of sponsor een gratis ticket weet te bemachtigen, dient hiervoor een éénmalige bijdrage te leveren aan de Foundation. Ook de opbrengst van de Secret Resto, het exclusieve restaurant dat plaats biedt aan 12 personen en in de mainstage is gebouwd, gaat naar de Foundation. 

Een uniek design met respect voor lokale tradities 
De bouw van de school is gerust een uniek project te noemen. Niet alleen in de samenwerking tussen Love Tomorrow en Cunina, maar evenzeer in het ontwerp. Deze heeft een rond design en is gebouwd uit een maximum van lokale materialen. Het ronde design is ontstaan uit de filosofie en ambitie om mensen bij elkaar te brengen en te verenigen. Met een oppervlakte van ruim 400M² biedt de school plaats aan 4 volledig uitgeruste klaslokalen en een groot centraal en overdekt atrium. Deze doet dienst als centrale ontmoetingsplek of als ruimte voor optredens. De ruimte baadt in een zee aan daglicht dankzij de plexi koepel bovenin het dak. Daarnaast kunnen de deuren ook volledig worden opengezet richting het grote centrale grasveld. Op dat moment vormt de school het podium en de ‘backstage’.

Het Hasseltse architectenbureau UAU Collectiv tekende de school uit “Bij het ontwerp van de school was het van belang dat deze volledig gebouwd kon worden door lokale aannemers en dit in een klein dorpje in het hart van de Nepalse Himalaya’s, ver van alle grote steden” licht Joris Diliën, architect en partner van UAUcollectiv toe. “We wensten beroep te kunnen doen op het vakmanschap van de vaklui ter plaatse en met zoveel mogelijk lokale materialen te werken. De oker rode bakstenen en het rieten dak, dat gemaakt is volgens lokale tradities en ter plaatse ineen is geweven, zijn daarvan goede voorbeelden. Nepal heeft een ongelofelijk rijke geschiedenis in architectuur. De vele tempels in en rond de hoofdstad Kathmandu zijn daar het beste bewijs van. Helaas heeft de politieke en economische situatie van de laatste decennia ervoor gezorgd dat architectuur momenteel op een zeer laag pitje staat. Door de vorm van het gebouw, het gebruik van lokale en traditionele bouwmaterialen en het betrekken van de lokale inwoners, hopen we via deze school hun interesse en trots in architectuur opnieuw wat  te kunnen aanwakkeren. Het was voor ons kantoor alvast een zeer leerrijke en bijzondere ervaring” besluit Joris Diliën

Nepal, een logische keuze voor de eerste school 
Deze eerste Love Tomorrow Music & Arts School, is gebouwd op de terreinen van de bestaande Cunina Boarding School in Sekha, Nepal. Voor de bouw van de school in 2009 door Cunina, hadden de kinderen er geen toegang tot onderwijs en lag de dichtstbijzijnde school op 3 uur stappen. Net als in de rest van Nepal investeert de overheid er weinig tot niets in onderwijs en bleven de kinderen en jongeren er vaak ongeletterd. In 2009 is de vzw Cunina er een school beginnen bouwen. De kinderen, gesteund door Belgische peetouders, krijgen er kwalitatief onderwijs in het Engels. Er zijn zelfs heel wat nieuwe gezinnen die zich in Sekha gevestigd hebben om dichter bij de school te wonen. Hierdoor ontstond er een hele nieuwe gemeenschap rond de school. 

Momenteel bestaat de volledige site uit een kleuter, lagere en middelbare school. Deze laatste is gloednieuw en geeft de kinderen de kans om er een volledig schooltraject af te maken. Het is op deze unieke plek dat Love Tomorrow en CUNINA de Love Tomorrow Music & Arts School gebouwd hebben. Om de toekomst van dit speciaal project te garanderen zijn er nu al nieuwe Cuninapeetouders nodig om de volgende generatie in Nepal te steunen met toegang tot een rijk schoolleven. Dat kan al met een maandelijkse steun van €30 voor één kind.

Quote Sophie Vangheel – oprichtster CUNINA
“Toen Manu en Michiel Beers, de bezielers en organisatoren van Tomorrowland, ruim twee jaar geleden een peterschap aangingen bij Cunina, nodigde ik hen uit voor een persoonlijke ontmoeting.” Aldus Sophie Vangheel, oprichtster van de vzw Cunina. “Als snel bleek dat we dezelfde waarden en normen deelden en meer nog, dat we dezelfde droom hadden… het bouwen van een muziekschool voor kwetsbare kinderen en jongeren. Ik heb hen dan ook meteen aangeboden om samen met ons zo een muziekschool te bouwen op ‘het dak van de wereld’. We waren op dat moment immers volop plannen aan het maken om onze Cunina Boarding School in Sekha, Nepal, fors uit te breiden met de bouw van een middelbare school. Het bouwen van een muziekschool sloot daar perfect op aan. Nu twee jaar later ben ik dan ook bijzonder trots dat we dit gerealiseerd hebben en kunnen zeggen dat we de eerste Love Tomorrow Music & Arts School gebouwd hebben’. 

Quote Felix De Laet  - DJ Lost Frequencies
“Tijdens Tomorrowland 2016 kwam ik voor het eerst in contact met de Love Tomorrow Foundation en hun plannen voor het bouwen van een muziekschool in Nepal. Ik was meteen erg enthousiast over het project. Ik was dan ook zeer blij toen ik de vraag kreeg om mee te reizen naar Nepal om, namens Tomorrowland en alle People of Tomorrow, de school officieel te openen.”

“Mijn persoonlijk verhaal sluit dan ook perfect aan bij dat van dit project. Ikzelf heb thuis alle kansen gekregen en er was ook tijd en ruimte voor creativiteit. Dat heeft zich bij mij geuit in het maken van muziek en leren bespelen van instrumenten. Zonder die kansen was ik nooit muzikant/dj geworden. Ik vind het dan ook fantastisch dat de kinderen hier in Sekha nu die kans wel krijgen!”

Kortom:

  • Op 16 april opende de eerste Love Tomorrow Music & Arts School in Sekha, Nepal. Dit is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de Belgische ngo CUNINA en het festival Tomorrowland. 
  • De school werd officieel geopend door Sophie Vangheel, stichter-voorzitter en algemeen directeur van Cunina en Felix de Laet als vertegenwoordiger van Love Tomorrow. 
  • In de school zullen de ruim 300 Cuninapetekinderen van de Cunina Boarding School Sekha muziekles krijgen. Hiervoor zijn 2 muziekleerkrachten aangenomen.
  • Het gebouw is 400M² groot, bevat 4 klaslokalen en een centraal atrium. Het ontwerp is van de hand van architect Juul Vanleysen en architectenbureau UAU Collectiv uit Hasselt. Het design is uniek en de school werd volledig door een lokale aannemer gebouwd. 
  • Het gebouw is 100% gefinancierd door bijdragen van de bezoekers van Tomorrowland. 
  • De Love Tomorrow Foundation heeft de ambitie om nog muziekscholen te bouwen. Het eerstvolgende concrete project zal voor Tomorrowland 2019 worden bekendgemaakt.

Voor meer informatie over Love Tomorrow, de Love Tomorrow Foundation :  www.lovetomorrow.com

Voor meer informatie over CUNINA en hun werking : www.cunina.org

 

Over Lost Frequencies

Felix De Laet, better known by his moniker Lost Frequencies, has soared to success in the international music industry over the past half-decade. Releasing his global smash hit ‘Are You With Me’ back in 2014 with the track rapidly ascended by hitting multi-platinum status, taking the #1 spot in 18 countries and becoming the first Belgian artist to hit #1 in the UK. Proving that he is no one-trick pony in the studio, ‘Reality’ evidenced as another major smash hit from that, and flew to platinum status in no less than 7 territories, before the release of his debut album ‘Less Is More’ (2016), and sophomore follow-up ‘Alive And Feeling Fine’ (2019), showcased his enthusiasm, dedication to craft and sheer skill all whilst playing the long game.